Rafał Mulek
SPECJALISTA CHIRURGII OGÓLNEJ I NACZYNIOWEJ
Operacja mankietowej reskecji żołądka jest obecnie najczęściej wykonywaną operacją bariatrczyną, bez względu na szerokość geograficzną. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim bardzo dobrej skuteczności, jak również stosunkowej prostocie wykonania (prostota zabiegu operacyjnego jest, oczywiście, pojęciem umownym).
Zabieg polega na wycięciu większej części żołądka. Ponieważ żołądek każdego z nas jest innej wielkości, mniej istotną sprawą jest wielkość żołądka resekowanego. Zdecydowanie ważniejsze jest to, jaką objętość żołądka ma pacjent pozostawioną po operacji. Każdorazowo staramy się, aby po przeprowadzonej operacji objętość "nowego żołądka" wynosiła około 150 - 200 ml. Zmniejszenie objętości żołądka do takiej wielkości nazywany elementem restrykcyjnym operacji. Dzięki niemu pacjent jednorazowo nie jest w stanie przyjąć większej objętości pokarmu, co wiąże się również z mniejszą ilością kalorii, którą pacjent przyjmuje w trakcie posiłku. Nie mniejsze znaczenie ma również fakt, że w wyciętej części żołądka fizjologicznie produkowany jest m.in. hormon głodu - grelina. Po operacji mankietowej resekcji żołądka, dzięki zmniejszonej produkcji greliny, uczucie głodu jest dużo mniejsze i chęć sięgnięcia po kolejną porcję jedzenia jest zdecydowanie mniejsza niż wcześniej.
Nie mniej pasjonujące są inne następstwa przeprowadzonego zabiegu. Nie potrafimy, póki co wytłumaczyć ich w sposób naukowy, faktem jest jednak to, że pacjentom po leczeniu operacyjnym bardzo zmieniają się "smaki" i z niemałym zdziwieniem wielu z nich przestaje interesować się m.in. słodyczami.